- Úvod
- Aktuality, články
- Uzení grilovaných pokrmů s Weberem
Uzení grilovaných pokrmů s Weberem
Čtvrtek 20. duben 2017, Autor: Jirka Klecan, Martin PelcUzení grilovaných pokrmů s Weberem
Uzení nabízí nespočet možností, jak doplnit grilovaný pokrm o oblíbenou vůni. Spolu s grilováním patří uzení k nejstarším způsobům úpravy masa. Weber nabízí rozmanité příslušenství, které zajistí, že Vámi grilovaný pokrm získá to pravé aroma. Uzení probíhá při zavřeném poklopu grilu. Intenzita kouře se liší dle druhu dřeva, stejně jako jeho aroma. Snažte se vyhnout příliš intenzivnímu kouři. Správné množství a intenzita se získá pouze praxí. Ale pro začátek platí, méně je lépe. Weber pro uzení pokrmů nabízí udící lupínky a udící prkénka.
Udící dřevěné lupínky
Kousky dřevěných lupínků z různých druhů dřeva se po namočení ve vodě vkládají do žhavých uhlíků nebo do udícíh boxů položených na plynové hořáky. Jedna plná hrst lupínků docílí dle žáru a intenzity plamene o 10-20 minut kouře. V nabídce Weber je momentálně 6 druhů udících lupínků - pekan, jabloň, bílý ořech, třešeň, mesquite a whiskey.
Náš tip - jako vynikající zdroj aroma lze použít snítky rozmarýny či vinné révy, které rozložíte na žhavé uhlíky dřevěného uhlí. Kdo preferuje kořeněnou vůni, může na uhlíky nasypat namočená semínka petžele nebo čajové lístky.
Udící prkénko
Prkénko z cedrového dřeva je idélní zejména pro velké filety lososa a celé ryby. Po hodině namáčení ve vodě se prkénko předehřeje na grilu, dokud nezačně kouřit. Teprve poté se na něj pokládá připravovaný pokrm. Vše probíhá při zavřeném poklopu grilu. Prkénko se doporučuje užívat pouze jednou.
Jaké dřevo pro jaké přísady
Jemné aroma
- třešeň - jemné, nasládle kyselé, ovocné aroma ideální pro hovězí a drůbeží maso, pernatou zvěřinu, vepřoivé maso (hlavně šunku)
- jabloň - jemné ovocné aroma ideální pro lososa, mečouna, jesetera a jiné ryby, dále na kuřecí a vepřové maso
Střední aroma
- meskite - jemný kouř ideální na hovězí a jehněčí maso
- cedr - sladké aroma pro lososa a jemné rybí filety UDÍCÍ PRKÉNKO
Silné aroma
- hickory - ostré kouřové aroma připomínající šunku vhodné pro vepřové, kuřecí a hovězí maso, pernatou zvěřinu a sýry
- pekanové dřevo - inzenzivní aroma, ale decentnější než hickory, chuťově však velmi podobné, vhodné na rybí, jehněčí a vepřové maso.
Udící lupínky lze používat na všech grilech bez rozdílu zdroje (uhlí, plyn, elektro)
Související produkty k článku:
Produkty které jste již shlédli
Kdo jsme?
Firma HAGAS byla založena v roce 1991 jako fyzická osoba. V březnu 2000 došlo k transformaci firmy do společnosti s ručením omezeným pod obchodním jménem HAGAS servis s.r.o.
více informacíKde nás najdete?
HAGAS servis s.r.o.
Beneše z Loun 132
CZ-440 01 Louny
IČ : 25413104
DIČ : CZ25413104
T : +420 415 652 069
F : +420 415 652 722
E : obchod@hagas.cz